Legvoorbeelden

U heeft een tuin maar wil niet de standaard legmethode? Hieronder wat uitleg over diverse manieren hoe je tegels kunt verwerken aan de hand van wat legvoorbeelden.

Vaste patronen

Een goed voorbeeld van een eenvoudig, maar zeer stevig legpatroon is het veelgebruikte halfsteensverband. In iedere rij verspringen de stenen steeds met een halve steen. Dit patroon is eenvoudig te leggen, maar kan wel saai aandoen. Minder saai is bijvoorbeeld een elleboogverband. De stenen worden dan wisselend verticaal en horizontaal geplaatst, zodat je zogenaamde ellebogen krijgt. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld een visgraatverband, een vlechtpatroon of een blokverband.

Speels effect met wildverband

Bent u bang dat uw tuin met een vast legpatroon een te strakke uitstraling krijgt? Dan kunt u kiezen voor een wildverband. U legt dan stenen en tegels van allerlei maten en soorten door elkaar zonder ze in een vaste vorm te leggen. Zo creëert u een opvallend speels effect. De bestrating is wel minder stevig dan bij een vast legpatroon, maar door de kleinste stenen in het midden te leggen en de grotere stenen aan de rand, kunt u toch nog voor stevigheid zorgen.

Diagonaal halfsteensverband

De klinkers of tegelbestrating worden onder een hoek van 45 graden ten opzichte van rij- en of looprichting gelegd. De klinkers in de rijen liggen in een halfsteensverband. Door zijn diagonale lijnen vergroot dit verband optisch de tuin. Het is geschikt voor terrassen, paden en opritten.

Halfsteensverband

Bij een halfsteenverband liggen de klinkers en tegels per rij voor de helft verspringend ten opzichte van de bovenliggende en onderliggende rij. Halfsteensverband kan voor alle bestratingen in een tuin gebruikt worden.

1/3 steensverband

1/3- en 1/4-verband worden minder vaak toegepast dan halfsteenverband. De stenen verspringen steeds een derde of een vierde bij de volgende rij.

Voorbeelden keramische tegel leggen
Legvoorbeelden keramische tegel

Blokverband

Afhankelijk van de afmetingen van de klinker worden de stenen bij een blokverband twee aan twee, drie aan drie of vier aan vier haaks op elkaar geplaatst. Decoratief bij het bestraten van strakke oppervlakten en vierkanten in het ontwerp.

Visgraatverband

Het visgraat- of keperverband is een 45 graden gedraaid elleboogverband. Straatstenen liggen vaak in een visgraatverband.

Elleboogverband

Het elleboogverband bestaat uit liggende en staande stenen, waarbij het patroon per laag telkens opschuift. Het elleboogverband wordt gebruikt als sierverband en voor vloeren.

 

LEGPATROON WILDVERBAND/ROMAANS VERBAND

Keramische tegels in romaans verband
Romaans verband leggen van keramische tegel

Romaans verband
1 = 20×20 cm   4 stuks = 0,16 m2
2 = 20×40 cm   2 stuks = 0,13 m2
3 = 40×40 cm   4 stuks = 0,64 m2
4 = 40×60 cm   2 stuks = 0,48 m2
Totaal patroon = 1,44 m2

Groot Romaans verband
1 = 30×30 cm   4 stuks = 0,36 m2
2 = 30×60 cm   2 stuks = 0,36 m2
3 = 60×60 cm   4 stuks = 1,44 m2
4 = 60×90 cm   2 stuks = 1,08 m2
Totaal patroon = 3,24 m2